Субота, 27.04.2024, 03:24
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

...

Меню сайту
Документи
Вхід на сайт
Пошук
Архів записів
Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Погода
Друзі сайту
  • ВІЛЬЧАНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Головна » 2018 » Березень » 12 » Право на землю учасників АТО
    11:10
    Право на землю учасників АТО

    Право на землю учасників АТО

    Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» визначено пільги, які надаються учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них.

    Відповідно до пункту 14 статті 12 зазначеного закону, учасникам бойових дій (статті 5, 6) надається пільга з першочергового відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

    Надання у власність земельних ділянок здійснюється у порядку, визначеному статтею 118 Земельного кодексу України, за умови, що учасник бойових дій не скористався своїм правом на безоплатне отримання у власність земельної ділянки та надав відповідний документ, що посвідчує його участь в антитерористичній операції (посвідчення, довідка, наказ тощо).

    Надання земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва

    Згідно зі статтею 40 Земельного кодексу України громадянам України за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування можуть передаватися безоплатно у власність земельні ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку в межах норм, визначених Земельним кодексом України.

    Розміри земельних ділянок, які надаються для будівництва і обслуговування жилого будинку залежать від населеного пункту, в якому вони розташовані. У селах земельні ділянки безоплатно надаються у розмірі не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара.

     

    УВАГА!
    Для індивідуального житлового будівництва надаються земельні ділянки із земель житлової та громадської забудови, до яких відповідно до статті 38 Земельного кодексу України належать земельні ділянки в межах населених пунктів.

     

    Враховуючи положення статті 122 Земельного кодексу України, для таких цілей земельні ділянки із земель комунальної власності передають сільські, селищні, міські ради, а із земель державної власності у межах сіл, селищ, міст районного значення – районні державні адміністрації, а в межах міст обласного значення – обласні державні адміністрації.

     

    Надання земельних ділянок для ведення садівництва

    Земельні ділянки для ведення садівництва відповідно до статті 22 Земельного кодексу України передаються громадянам із земель сільськогосподарського призначення.

    Частиною третьою статті 35 Земельного кодексу України передбачено, що земельні ділянки, призначені для садівництва, можуть використовуватись для закладання багаторічних плодових насаджень, вирощування сільськогосподарських культур, а також для зведення необхідних будинків, господарських споруд тощо.

    Земельні ділянки для ведення садівництва надаються безоплатно громадянам у розмірі не більше 0,12 гектара.

    Надання земельних ділянок для городництва

    Земельні ділянки для городництва також надаються громадянам із земель сільськогосподарського призначення.

    Відповідно до частини другої та третьої статті 36 Земельного кодексу України на земельних ділянках, наданих для городництва, закладання багаторічних плодових насаджень, а також спорудження капітальних будівель і споруд не допускається.

    На земельних ділянках, наданих для городництва, можуть бути зведені тимчасові споруди для зберігання інвентарю та захисту від непогоди.

    Землями сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів розпоряджаються територіальні органи Держгеокадастру, в межах населених пунктів ними розпоряджаються сільські, селищні, міські ради.

    Постановою Кабінету Міністрів України               від 7 червня 2017 року № 413 «Деякі питання удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними» визначено, що Держгеокадастр та його територіальні органи під час передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у власність в межах норм безоплатної приватизації повинні

    формувати перелік земельних ділянок та визначати площу земельних ділянок, яка передається в межах норм безоплатної приватизації на території відповідної області за такою формулою:

    Sбп = Sаук x 0,25,

    де Sбп - площа земельних ділянок, яку пропонується передати безоплатно у власність на території відповідної області;

    Sаук - площа земельних ділянок, право оренди та/або емфітевзису на яку було продано на території відповідної області у кварталі, що передував поточному кварталу;

    Однак 17.01.2018 Кабінет Міністрів України вніс зміни до зазначеної постанови, які передбачають, що дані положення не стосуються надання земельних ділянок особам, на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6, пунктів 11-14 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (учасникам антитерористичної операції).

    Харків - 2018

    Переглядів: 318 | Додав: Vilcha | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0